Om NHF     Kontakt oss

Norsk Hemokromatoseforbund

Postboks 120 Bønes

5849 BERGEN

 

NHF er en landsomfattende interesseorganisasjon for alle som er disponert for eller lider av hemokromatose og deres pårørende. Alle andre som har interesse av å motta informasjon eller støtte forbundet kan imidlertid også blir medlemmer. Det koster kr. 150 per år å stå som medlem. Forbundet drives av ildsjeler på frivillig basis innimellom alt annet på kveldstid og i helger.

 

Ta kontakt med vår likepersonstelefontjeneste og -likepersonskontakttjeneste

 

Tlf: +47 93 40 53 22
info@hemokromatose.no


IKKE bruk kontaktskjema på siden 'Kontakt oss': Skjemaet inneholder en ukjent feil som gjør at post ikke kommer frem til oss. Vi vet ikke hvor lenge denne funksjonen har vært ute av drift.

 

Telefon og e-post blir betjent av styreleder Ketil Toska.

 

Se også liste med lokale likepersoner under menypunktet Kontakt oss. Klikk på aktuell region.

 

FACEBOOK

Se diskusjoner på siden Hemokromatose:

https://www.facebook.com/groups/146772382009915/

 

 

MEDLEMSKAP

Dette koster kr. 150 per år. Du kan sende en e-post der du oppgir navn, årstallet (4 siffer) du er født, postadresse og øvrige kontaktdata. Vi samler opp i bolker for innmelding til vårt regnskapsbyrå, så det kan gå 1-2 uker før du får giro i posten. Betalende medlemmer får tilgang til nyhetsbrev, samt brosjyrer og informasjon fra tidligere år etter innmelding. De kan også delta på vår lukkede side på Facebook: 

https://www.facebook.com/groups/31316083928540596

 

Du kan også gå til vår link Om NHF oppe i høyre hjørne og klikke på Bli medlem! for mer informasjon.


IKKE bruk kontaktskjema på siden 'Kontakt oss': Skjemaet inneholder en ukjent feil som gjør at post ikke kommer frem til oss. Vi vet ikke hvor lenge denne funksjonen har vært ute av drift.

 

NYHETER 2017

Register deg på verdenskartet for hemokromatose. Det er registering for pasienter, pårørende, forskere og helsepersonell. La din stemme bli hørt!

https://www.diseasemaps.org/en/hereditary-haemochromatosis


NHF deltok på landsmøtet til forbundet i UK

Dette gikk av stabelen 31. mars til 1. april i Birmingham. NHF deltok med styremedlemmene Vidar Heggenes og Ketil Toska. Første dag var et medisinsk fagseminar der kompetanse ble formidlet av internasjonale foredragsholdere til hovedsaklig et medisinsk orientert publikum. Dag to inneholdt deler av foredragene dagen før men med innholdet vinklet mot medlemmer i UK. Det var runder med spørsmål og svar begge dager. Mer informasjon finner man her: http://haemochromatosis.org.uk/support/conference/ og http://haemochromatosis.org.uk/conference-2017/ og http://haemochromatosis.org.uk/conference-new-understanding/.  

   
Hjem / Jernets funksjon /

Utskriftsvennlig versjon Print


Hvilke funksjoner har jern?

Jern er et livsviktig næringsstoff som bundet til forskjellige proteiner har mange funksjoner i kroppen.

Det inngår i: hemoglobin (det røde blodfargestoffet; oksygentransport), myoglobin (oksygenlager i muskler), en rekke enzymer som inngår i stoffskifteprosesser, serumjern (transportjern; bundet til transferrin) og ferritin/hemosiderin (lagerjern; f.eks. i lever, milt og beinmarg).

Kroppen har en begrenset evne til å kvitte seg med jern. Jern tapes hovedsakelig ved avskalling av celler fra hud og tarmkanal (menn 1 mg/dag; kvinner 0,8 mg/dag). I tillegg taper kvinner i fruktbar alder jern med menstruasjonsblodet. I perioder med rask vekst, inkludert svangerskap, og ved store blødninger, øker kroppens behov for jern. Udekket jernbehov vil føre til jernmangel, eventuelt med lav blodprosent (anemi). Fordi menn har små jerntap, har de normalt jernlagre på omkring 1 g (0,5-1,5 g). Blant kvinner vil jernlagrene variere fra tomme og opp til omkring 1 g (median 0,3 g ). Ved normalt jernstoffskifte vil jernlagrenes størrelse regulere hvor mye jern som absorberes fra kosten. Små lagre gir økt opptak, store lagre gir nedsatt opptak.

På grunn av kroppens begrensede mulighet for å skille ut jern, vil feil i reguleringen av jernabsorpsjonen eller stadige blodtransfusjoner kunne resultere i overskudd av jern. Ved overabsorpsjon som ved hemokromatose, vil store mengder jern bli lagret i kroppen. Individer med primær hemokromatose kan ha et daglig økt opptak av jern fra kosten på 1-3 mg utover behovet, og noen vil i løpet av 40 år kunne ha akkumulert 10-40 g jern i kroppen, hovedsakelig i lever.

Tilbake

 

Powered by Fetch Publish